Forskningsingenjör inom sensorinformatik

Publiceringsdatum: 2021-10-13

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är ett av Europas främsta institut för tillämpad forskning inom försvar och säkerhet. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och vi har till uppgift att bedriva forskning, metod- och teknikutveckling samt utredningsarbete för totalförsvaret och till stöd för nedrustning, icke-spridning och internationell säkerhet. Verksamheten bedrivs på uppdrag av i första hand Regeringskansliet, Försvarsmakten, Försvarets materielverk (FMV) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). På FOI är vi cirka 1000 anställda, varav drygt 800 arbetar direkt med forskning och utveckling. Våra kompetenser spänner över hela fältet från naturvetenskap och teknik till samhälls- och statsvetenskap.

Hur kan vi stärka Sveriges totalförsvar med hjälp av signalbehandling, bildanalys, datafusion, maskininlärning och AI?

Vad bidrar du med i arbetet  hos oss?

Som forskningsingenjör kommer du att ha omväxlande uppgifter och arbeta med allt från teoretiska och praktiska analyser, programmering och simulering, medverkan i demonstrationer och fältförsök till rapportskrivning och kundföredragningar. Det kan handla om att integrera sensorer och signalbehandling i alltmer sofistikerade autonoma system, att känna igen och följa objekt mha olika typer av sensorer, eller att utveckla algoritmer för avancerade och ibland världsunika sensorsystem för utmanande tillämpningar i svåra förhållanden. Arbetet sker i projektform i samarbete med andra forskare inom och utom FOI.

Har du den kompetensprofil vi behöver ?

Vi söker dig som har:

Tagit examen nyligen eller snart är färdig med ditt examensarbete till civilingenjör med inriktning mot teknisk fysik, datateknik eller med inriktning som FOI bedömer som lämplig

Goda programmeringskunskaper i Python, C++ och programutvecklingsmetodik

Kunskap om artificiell intelligens och maskininlärning

Kunskap om autonoma farkoster

Kunskap i reglerteknik

Kunskap i signalbehandling, modellering och simulering

Kunskap och praktisk erfarenhet inom följande är meriterande:

Reinforcement learning

Matlab

Elektronikkonstruktion

Erfarenhet från FOI genom t. ex. arbete eller examensarbete

Digital bildbehandling

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Som person behöver du vara självgående, initiativtagande, strukturerad med en problemlösande analysförmåga och god samarbetsförmåga. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Utöver dina tekniska/vetenskapliga kunskaper och dina personliga egenskaper behöver du ha mycket goda kunskaper i svenska, i både tal och skrift.

Vad erbjuder vi dig?

På FOI får du möjlighet att arbeta med frågor som är viktiga för både totalförsvaret och hela samhället. Tillsammans med andra får du möjlighet att skapa nya infallsvinklar och svar på komplexa frågor och se resultaten förverkligas hos våra uppdragsgivare. Din expertis bidrar till att viktiga samhällsfunktioner som exempelvis  Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir effektivare, kunnigare och starkare inom sina respektive områden.

Du kommer att ingå i enheten Sensorinformatik som tillhör avdelningen Ledningssystem. Läs gärna mer om vad vi gör: https://www.foi.se/om-foi/organisation/ledningssystem.html

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Vi arbetar medvetet för en god arbetsmiljö med en bra balans mellan arbete och privatliv. Utöver detta erbjuder vi en rad förmåner.

Läs mer om hur det är att jobba hos oss: https://www.foi.se/jobba-hos-oss.html

Vill du vara med och söka svaren för en säkrare värld?

Välkommen med din ansökan i form av CV och personligt brev via ansökningsknappen senast den 24 oktober!

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta enhetschef Jan-Erik Mathisen. Fackliga företrädare är Nils Karlsson (Saco-S) och Johan Gustavsson (OFR/S – ST). Samtliga nås på 013-37 80 00.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Inför säkerhetsprövning kommer den slutkandidat som är aktuell för tjänsten behöva lämna in vidimerade kopior på av oss angivna utbildnings-/examensbevis samt tjänstgöringsintyg som styrker de kunskaper och erfarenheter som är relevanta för tjänsten.

Då vi är en myndighet betraktas inlämnade ansökningshandlingar som allmän handling och kan på begäran lämnas ut till utomstående enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Om jobbet

Antal tjänster2
ArbetstidHeltid
FöretagsnamnTotalförsvarets Forskningsinstitut, Foi
LönFast månads- vecko- eller timlön
OmfattningTills vidare
Organisationsnummer2021005182
Typ av anställningVanlig anställning
YrkeCivilingenjör, teknisk fysik
YrkesområdeYrken med teknisk inriktning

Ansökan

Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi söker två personer till denna tjänst som civilingenjör, teknisk fysik med placerings i Linköping. Om det låter intressant att arbeta som civilingenjör, teknisk fysik hos Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi skickar du in din ansökan senast 2021-10-24.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterade jobb

Systemingenjörer inom kommunikation

SAAB AB söker två personer till tjänsten som dataingenjör i Arboga.

2021-09-24

Mer info

Erfaren systemingenjör inom sensorer och sensorsystem

Försvarets Materielverk söker en person till tjänsten som civilingenjör, teknisk fysik i Stockholm.

2021-09-22

Mer info

Planeringsofficer till Övnings- och skjutfältsavdelningen

Försvarsmakten söker en person till tjänsten som officer i Skövde.

2021-09-24

Mer info